- Η καλή Ελλάδα από το πρωινό φαίνεται!
Το 5 αστέρων plus ξενοδοχείο ‘’ΜΕΛΙΤΩΝ ΜΠΗΤΣ’’ του συγκροτήματος Porto Carras Grand Resort έλαβε τον Μάϊο 2013 την πιστοποίηση του Ελληνικού Πρωϊνού από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.)
Το ελληνικό πρωινό ήταν πάντα το πιο βασικό γεύμα της ημέρας και ήταν πλούσιο σε υδατάνθρακες και σε πρωτεΐνες που στήριζαν τους εργάτες και τους αγρότες στην δύσκολη μέρα που ακoλουθούσε. Σε καιρούς δύσκολους η καθημερινή μαγειρική προσαρμόστηκε σε τοπικά προϊόντα και εδέσματα και μαζί και το πρωινό. Το ΄΄ Ελληνικό Πρωινό ΄΄ ως γεύμα στο Porto Carras είναι ειδικά διαμορφωμένο για τις απαιτήσεις των πελατών, υπό την επιμέλεια του Executive Chef κ.Αξιώτη Παράσχου επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Executive Chefs Club of Greece) με γνώμονα την τοπική παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής.
Το πρωινό περιλαμβάνει εδέσματα με τοπικά προϊόντα και με παραδοσιακές συνταγές από όλη την Χαλκιδική.
Από προϊόντα άρτου υπάρχουν Αγιορείτικο καρβέλι (αυθεντική συνταγή της Αθωνικής πολιτείας), καλαμποκισιο, φρατζολα πολύσπορο, λευκό Άθως με προζύμι, ολικής άλεσης, πλεχτό, παξιμάδι χειροποίητο, κουλούρι Θεσσαλονίκης. Κέικ με ελαιόλαδο Χαλκιδικής και ανθόμελο, χαλβάς σιμιγδαλένιος με μουντοβίνα (τσίπουρο από μέλι), παραδοσιακά κουλουράκια με ελιά, με μέλι και ταχίνι, αμυγδαλωτά με μουντοβίνα (συνταγή από το Νέο Μαρμαρά).
Οι πίτες αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρωινό μας όπου θα βρείτε παραδοσιακές πίτες με τοπικά τυριά (κρεμαστό, κατσικίσιο), άγρια χόρτα της περιοχής του Νέου Μαρμαρά καθώς και γλυκές πίτες όπως η σουσαμόπιτα από τον Νέο Μαρμαρά και γλυκιά πίτα με άρωμα από λικέρ μούσμουλο και μέλι από την ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας καθώς και μπουγάτσα με γλυκιά κρέμα ή τυρί. Βεβαία δεν λείπουν οι χειροποίητες μαρμελάδες από διαφορά φρούτα καθώς και η υπέροχη μαρμελάδα από ελια,το μέλι από σουσούρα (παράκτιο φυτό της Χαλκιδικής), υπέροχα γλυκά κουταλιού (άγριο συκαλάκι, πορτοκάλι, λεμονάκι).
Τα τοπικά τυριά (κρεμαστό, κατσικίσιο, λαδοτύρι ρίγανης) και τα αλλαντικά (σαλάμι, παστός) δίνουν γεύση στις ομελέτες και μην ξεχάσετε να δοκιμάστε την στραπατσάδα με τυρί κρεμαστό και χοιρινό παστό.
Το πρωινό συμπληρώνουν τα χειροποίητα χωριατικά λουκάνικα με μοσχαρίσιο κρέας, τα λουκάνικα Νέου Μαρμαρά (με κομμάτια χοίρινου κρέατος και μυρωδικά) και το λουκάνικο στριφτάρι σε ξυλάκι. Τα τοπικά παραδοσιακά ζυμαρικά θα σας χορτάσουν και θα δώσουν μια νότα χωριού στο γεύμα σας. Δοκιμάστε χυλοπιτάκι με καυτό φρέσκο χειροποίητο βούτυρο, με τυρί τριμμένο ή με φρέσκο αιγοπρόβειο γιαούρτι και χυλοπίτες με παστό και τυρί κρεμαστό. Ο παραδοσιακός τραχανάς γλυκός και ξινός με τηγανιτό ψωμί και τριμμένο κατσικίσιο τυρί θα κλείσει το πρωινό σας γεύμα και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι να απολαύσετε το μεσημβρινό σας γεύμα στα εστιατόρια του συγκροτήματος Porto Carras.
Παράλληλα, η παρουσίαση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, σε ιδιαίτερο χώρο του εστιατορίου ΑΤΗΟS. Θα παρουσιασθεί ο μπουφές του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟΥ, σύμφωνα με το μενού το οποίο επιμελήθηκε ο executive chef του συγκροτήματος PORTO CARRAS GRAND RESORT κ. Παράσχος Αξιώτης, με τη βοήθεια της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και έλαβε την πιστοποίηση μετά την παρουσίαση του στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013
Πιστοποιήθηκε το Porto Carras από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

With a four hour music show and seven course menu made using signature recipes of top chefs from 4 countries, Katarzyna Estate greeted more than 450 guests during its traditional annual ball at Kempinki Hotel Zografski.
Special guest of the Gala Dinner was the only “Master of Wine” on the Balkans and in Southeastern Europe– Mr. Konstantinos Lazarakis. He presented the wines of the Gala Dinner - Chopin Sonata 2012, Les Fleurs 2012, Les Amandiers 2012, Encore Syrah 2012, Encore Malbec 2012, Chopin Concerto 2011 and Question Mark Gold 2010. The most highly appreciated Bulgarian wine - Katarzyna Reserve 2008, was presented by the technicians Ivan and Svilen Kisyovi. Andrey Stoilov – Master Chef of Kempinski Hotel Zografski, Paraschos Axiotis and his team from Greece, Seyfi Ali Ersahin– Turkey and three chefs from the team of Jean Bos – Daniel Tvardo, Marchin Oraviets, Michael Mlechko, presented a genuine star menu with selected culinary temptations. Each one of the chefs is the bearer of distinguished international awards and has made significant contributions to the development of culinary culture in the country he represents.
This year, too, Katarzyna Estate kept its tradition of supporting children with exceptional talents in the field of music and art by purchasing and giving away a violin to Liliana Dimitrova, a student in the 10th grade of National Music School "Lyubomir Pipkov". For her virtuoso performances she was awarded at various national and international competitions.
Executive Director of Katarzyna Estate, announced the new Katarzyna Premium Club. It was created as a gallantry to the current special customers who share and value the ideals of Katarzyna Estate about the wine and the way it is offered.
The members of the Club will be given special terms and products, some of which are not offered on the market and are created only for the club, as well as invitations to the special events of Katarzyna Estate.
“All this is a token of our gratitude and appreciation of you, our customers, for the trust you have in us. Keep on valuing the work, efforts and our desire to offer you the best. All the rest will be taken care of by us”, CEO said.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 1
Λάδι ελιάς και κρασί σε αντάλλαγμα με πιο βασικές τροφές, που ο τόπος δεν καλλιεργούσε μια και οι ελιές και τ’ αμπέλια παρείχαν το κύριο εξαγωγικό προϊόν.
Τα κρασιά, και ιδιαίτερα οι ποικιλίες της Χίου και της Λέσβου, ήταν περίφημα και μάλλον γλυκά. Οι ήρωες της αρχαιότητας προτιμούσαν τις απλές γεύσεις και η βασική τους διατροφή ήταν ψητό κρέας κατσίκι, αρνί, χοιρινό με πολύ ψωμί.
Αυτή η δίαιτα συμπληρωνόταν με όσπρια, πράσινα λαχανικά και ρίζες, γάλα και τυρί κατσικίσιο, ελιές και ξερά σύκα. Μια και όλη η Ελλάδα περιτριγυρίζεται από θάλασσα, τα ψάρια ήταν άφθονα.
Σκουμπριά - Χταπόδια - Καλαμάρια - Κολιοί και Όστρακα, μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους.
Όσο οι πόλεις εξελίσσονταν τόσο εξελισσόταν και η κουζίνα τους. Τον 4ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Σύμφωνα με τα γραπτά της εποχής, οι γιορτές έγιναν πιο περίπλοκες, και δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στο καλό φαγητό.
Ψάρια έρχονταν παστά από την Μαύρη Θάλασσα και από το Βυζάντιο, τα πουλερικά πήραν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο των Αθηναίων. Τα γλυκά μαγειρεύονταν με άφθονο μέλι και τα γεύματα γίνονταν όλο και πιο περίπλοκα.
Η νέα Ελληνική μαγειρική παραμένει αρκετά κοντά στις ρίζες της, η αγάπη για το ψητό αρνί, τα μαρούλια, τα ραπάνια, τα μυρωδικά όπως ο δυόσμος και η μαντζουράνα, η χρήση του κατσικίσιου και του πρόβειου γάλακτος του ελαιόλαδου και το πάθος για το μέλι.
Ένα αυθεντικό αρχαιοελληνικό γεύμα θα έπρεπε ν’ αποτελείται από ένα ολόκληρο σουβλιστό αρνί ή κατσίκι, αλλά και ένα ψητό μπούτι.
Η μοντέρνα κουζίνα οφείλει πολλά στην κατάκτηση της Νότιας Αμερικής από τους Ισπανούς.
Οι πιπεριές. οι μελιτζάνες, οι αγκινάρες, οι τομάτες και οι πατάτες αποτελούν βασικά συστατικά της σύγχρονης Ελληνικής μαγειρικής.
Οι μεζέδες, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε Ελληνικού γεύματος, έγιναν δημοφιλείς για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή κοινωνία του 3ου π.Χ. αιώνα.
Μία κλασική συλλογή μεζέδων θα είναι υπερβολικά πλούσια.
Μανιτάρια - Ελιές στην άλμη - Ραπάνια - Όστρακα - Καπνιστά ψάρια όλων των ειδών - Μυαλά - Σαλιγκάρια - Αγκινάρες - Εντόσθια - Μαρουλόφυλλα - Καπνιστά και τηγανιτά τυριά.
Δεν λείπουν και τα πιο ασυνήθιστα, όπως:
Ακρίδες, αυγά παγωνιού, ψητά αηδόνια κ. ά.
Μεζές θα μπορούσε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν να φανταστείτε.
Οι ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας αγαπούσαν περισσότερο τις μάχες παρά το μαγείρεμα. Τους αρκούσε λοιπόν το κρέας να είναι τρυφερό και άφθονο και να συνοδεύεται από μπόλικο ψωμί και καλό κρασί.
Παρ’ όλο που η σύγχρονη Ελληνική κουζίνα είναι εμπλουτισμένη με περίπλοκες γεύσεις, το ψητό αρνί παραμένει το γιορτινό πιάτο.
Και δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τα γεύματα της Αρχαίας Ελληνικής κουζίνας, το μυστικό της επιτυχίας είναι το αργό ψήσιμο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του κομματιού που μαγειρεύετε.
Αν αγοράσετε ένα ολόκληρο ζώο και έχετε τη δυνατότητα να το ψήσετε στην ύπαιθρο, πρέπει να το πλύνετε καλά και να το τρίψετε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Αν είναι αρνί πρέπει να ράψετε τα δύο τοιχώματα του στομαχιού. Κατόπιν, το ζώο περνιέται στη σούβλα. Στην αρχή του ψησίματος θα πρέπει να απέχει αρκετά από τη φωτιά για να μην καεί και σταδιακά πρέπει να το φέρνετε όλο και πιο κοντά. Το μαγείρεμα διαρκεί περίπου 3 ώρες και το κρέας θα πρέπει να ραντίζεται συνεχώς με θυμάρι και χυμό λεμονιού. Το χοιρινό χρειάζεται περίπου την ίδια διαδικασία, μόνο που το ψήσιμο διαρκεί 4 ώρες.
Το ψήσιμο είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται μεγάλη πείρα ώστε να ψηθεί καλά όλο το ζώο χωρίς να ξεραθούν τα λιπόσαρκα μέρη του.
Τα ζώα στην Ελλάδα ήταν πολύτιμα και το κάθε τους κομμάτι έπρεπε να χρησιμοποιείται. Έτσι τα κομμάτια με θρεπτικές ικανότητες αλλά χωρίς εμφάνιση, κόβονταν σε μικρά κομματάκια, ανακατεύονταν με μυρωδικά και βότανα και γίνονταν λουκάνικα.
Τα όσπρια όπως τα φασόλια και τα φρέσκα ρεβίθια, τρώγονταν σαν επιδόρπιο, ενώ τα ξερά τα μούλιαζαν στο νερό και μετά τα μαγείρευαν. Μαγειρεμένα τρώγονται σαν σαλάτα ή σαν λαχανικό.
Οι φακές ήταν το φαγητό των φτωχών στην κλασική Ελλάδα φτιάχνοντας μια παχιά σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Τα κόκκινα και τα γκρίζα Μπαρμπούνια ήταν ανέκαθεν τα αγαπημένα ψάρια των λαών της Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με τα παστά αυγά τους φτιάχνεται η ταραμοσαλάτα, παρ’ όλο που πολλές φορές αντικαθίστανται από τα αυγά της ρέγκας.
Χρησιμοποιούνται και για το Μπαταρέκ κάτι σαν αυγοτάραχο, μεζές πολύ αγαπητός στη Μέση Ανατολή.
Όπως το μπαρμπούνι, έτσι και ο τόνος βρίσκεται άφθονος στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα συνηθισμένο πιάτο για τα Ελληνικά και Ιταλικά εστιατόρια. Είναι όμως ξερό ψάρι γι’ αυτό και χρειάζεται μαγείρεμα με πολλά υγρά.
Τα λαχανόφυλλα ήταν για πολλούς αιώνες το φαγητό των φτωχών γεωργών, αλλά για τους πιο μποέμ ήταν το αντίδοτο για το μεθύσι. Οι Αιγύπτιοι, που ήταν μεγάλοι κρασοπότες, πάντα σέρβιραν βραστό λάχανο με το κρασί, ενώ ο Θεόφραστος πίστευε πως η επιρροή ήταν τόσο δυνατή που ακόμα και τα’ αμπέλι φοβόταν τη μυρωδιά του λάχανου.
Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το μαρούλι ήταν ένα πολύ καλό υπνωτικό και συνιστούσαν να το αποφεύγουν οι άντρες όταν πρόκειται να συναντήσουν το βράδυ μια γυναίκα.
Παρ’ όλα αυτά, το μαρούλι είτε ωμό είτε μαγειρεμένο ήταν ένα πολύ συνηθισμένο φαγητό.
Ο Αρχίστρατος, ο πατέρας των καλοφαγάδων, λάτρευε το Αθηναϊκό τυρόγλυκο. Υποστήριζε πως τα κοινά επιδόρπια όπως τα βραστά ρεβίθια, τα φασόλια, τα μήλα και τα ξερά σύκα έδειχναν γευστική φτώχεια. Αντίθετα, το Αθηναϊκό τυρόγλυκο έλεγε πως ήταν καταπληκτικής νοστιμιάς αρκεί να ήταν φτιαγμένο με Αττικό μέλι.
Το κριθάρι ήταν πολύ συνηθισμένη τροφή για τον Αρχαίο Έλληνα χωρικό, νοστιμισμένο με λίγο μέλι, λίγο Κατσικίσιο γάλα ή λίγο πρόβειο τυρί και καλό κρασί. Και ακόμα, γίνεται μια θαυμάσια πουτίγκα θρεπτική και νόστιμη.
Στην κλασική όπως και στη σύγχρονη Ελλάδα τα γλυκάκια με μέλι τρώγονταν με κρύο νερό, αρωματικά κρασιά ή καφέ ανάμεσα ή μετά από τα γεύματα. Οι αγαπημένοι συνδυασμοί είναι μέλι με καρύδια ή σπόρους που υπάρχουν στα μαγαζιά τυλιγμένα σε ζελατίνα. Είναι πολύ νόστιμα, αλλά και πολύ χορταστικά.
Στη σύγχρονη Ελλάδα τα λεμόνια είναι απαραίτητα για το μαγείρεμα. Στην Αρχαία Ελλάδα εξίσου απαραίτητο ήταν το κίτρο, πιο σαρκώδες και με ελαφρότερη γεύση του σύγχρονου λεμονιού. Αυτές οι κομπόστες μπορεί να φαγωθούν πάνω σε ψωμί, μαρμελάδα, αλλά και σκέτες μαζί με τον καφέ ή με κρύο νερό.
Τι παράξενο, ποιος Έλληνας έως τώρα λησμόνησε ποτέ τα πεντανόστιμα φαγητά της μάνας, στα γλέντια μας ή στις τοπικές μας γιορτές;
Κ α ν έ ν α ς.
Αδιατάραχτη είναι η εξέλιξη της Μαγειρικής Τέχνης. Καθρέπτης αυτής της αδιάλειπτης συνέχειας οι γαστριμαργικές συνήθειες των Ελλήνων.
Χορδήν Αρνίσια - Έντερα πλεγμένα έτρωγαν στα χρόνια του Ομήρου
Χαρδούνιν έτρωγαν οι Βυζαντινοί,
Γαρδούμπα οι Νεοέλληνες, επί τρεις χιλιάδες χρόνια, μια ασταμάτητη ροή.
Την παρακολουθούμε στους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου, στα Διαιτητικά του προβυζαντινού γιατρού Ορειβάσιου, του Θεόδωρου Πρόδρομου, και τέλος στη ζωντανή μας παράδοση, κληρονομιά των αιώνων της Τουρκοκρατίας.
Βυζαντινά όλα τα εδέσματα και κυρίως οι σάλτσες, από τον δέκατο αιώνα χρησιμοποιούσαν το επιτραπέζιο σκεύος Σαλτσάριον ( Σαλτσιέρα ).
Αρκεί μόνο η λέξη νόστιμο.
Το επίθετο που χαρακτηρίζει σήμερα το εύγεστο και απολαυστικό μαγειρικό παρασκεύασμα, για να φανεί η συνέχεια της Ελληνικής Μαγειρικής Τέχνης δια μέσου των αιώνων.
Φτωχός ο τόπος, λίγα τα προϊόντα.
Το λάδι, το Γάλα, το Κρασί, το Αλεύρι, λίγα αλλά καλά. Με αυτά μπόρεσε να επιβιώσει ο Ελληνισμός μέσα στις χιλιετίες.
Αλλά ο άνθρωπος δεν φτάνει να τρώει μονάχα, αναζητεί πάντοτε και τη γεύση, τη νοστιμιά αλλά και την ποιότητα. Κάθε φορά καινούργιοι συνδυασμοί, καινούργιες ανακαλύψεις και πλούσια φαντασία.
Αφάνταστη η ποικιλία των Ελληνικών Φαγητών, έχουμε μαρτυρίες από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας για γεύματα με 72 πιάτα, το ένα αλλιώτικο από το άλλο, η αποθέωση της Μαγειρικής Τέχνης.
Παραλλαγές στη Μουσική
Παραλλαγές και στη Μαγειρική
Μελωδία των Ήχων
Μελωδία και των Γεύσεων
Μωσαϊκό απολαυστικών γεύσεων τα Εξηνταπέντε νηστίσιμα, η Σαρακοστή που γίνεται γευστική πανδαισία.
Εκατονεβδομήντα παρασκευάσματα από αλεύρι, Ογδονταπέντε λογιών πίττες.
Κάθε τόπος τα δικά του εδέσματα, τις δικές του επιλογές, τα δικά του αριστουργήματα, ανάλογα με τις πρώτες ύλες και την αφθονία τους, ότι παράγει ο τόπος μας.
Έτσι διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες τα φαγητά που χαρακτηρίζουν ολόκληρες περιοχές.
Τις ποιμενικές και τις γεωργικές, τις νησιώτικες και τις ηπειρώτικες, τις καμπίσιες και τις βουνίσιες.
Μελετώντας την παράδοση βρίσκουμε κάποιες Παραδοσιακές συνταγές που έχουν ρίζες από την Αρχαία Ελληνική Μαγειρική και βασίζονται στα προϊόντα που παράγει η Ελληνική Γη.