Δ

∆αµάσκηνο Φρέσκο ή αποξηραμένο, είναι πολύ σημαντική τροφή χάρη στις πλούσιες αντιοξειδωτικές φαινόλες που περιέχει. Ανήκει στα φρούτα που ταιριάζουν στη μαγειρική χάρη στην υπόξινη γεύση του. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μακεδονίτικη κουζίνα.

Δάφνη ή βάγια Τα φύλλα της χαρίζουν στο φαγητό έντονο άρωμα και γεύση. Ταιριάζει στις φακές, σε ζωμούς, σε στιφάδο, μαρινάδες και τουρσιά.

Δαφνόφυλλη Ποικιλία ελιάς πλούσια σε χυμό και, ως εκ τούτου, εξόχως παραγωγική σε λάδι. Συναντάται κυρίως στα Eπτάνησα και τη δυτική Στερεά Eλλάδα.

Δεντρολίβανο ή αρισμαρί Αρωματικό φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική φρέσκα ή αποξηραμένα για να νοστιμίσουν κρέατα και πουλερικά.

∆ηµητριακά Η σπουδαιότητά τους στη διατροφή του ανθρώπου παγκοσμίως είναι καταλυτική. Μερικά από αυτά είναι το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και η σίκαλη. Χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τα σιτηρά, τα οσπριοειδή (όπου ανήκουν όλα τα φασόλια και η σόγια) και τα ελαιώδη, όπως ο ηλιόσπορος και το λινάρι.

∆ίπλες Παραδοσιακό γλυκό, συνήθως των Χριστουγένων αλλά και του γάμου, από μια απλή ζύμη η οποία απλώνεται και κόβεται σε λωρίδες, τυλίγεται και αφού τηγανιστεί ή ψηθεί, σιροπιάζεται. Σχεδόν κάθε περιοχή της Ελλάδας διεκδικεί την καταγωγή του γλυκού.

Δυόσμος Βότανο με μεγάλη αρωματική ένταση που ενισχύει γευστικά τον κιμά, τα γεμιστά και τις σαλάτες, ενώ ψιλοκομμένος μέσα σε γιαούρτι συνοδεύει πικάντικα πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας.