
Ε
Εβρίστη Ζυμαρικό χωρίς αβγό, από τους Ελληνες της Μαύρης Θάλασσας. Το σχήμα του θυμίζει ταλιατέλες.
Εκλέρ Γλυκό ζύμης με γέμιση σοκολάτας ή κρέμας και επικάλυψη από γλάσο σοκολάτας.
Ελαιόλαδο Το λάδι που προέρχεται από την έκθλιψη του καρπού της ελιάς. Οι οργανοληπτικές ικανότητές του επηρεάζονται και εξαρτώνται από δεκάδες παράγοντες πέραν της γενεαλογίας του ελαιόδεντρου, όπως η ποιότητα του καρπού, η μέθοδος και η αποθήκευσή του μετά τη συγκομιδή, ο τρόπος αποχύμωσης, η γεωγραφία του τόπου όπου μεγαλώνουν τα δέντρα, ο χρόνος συγκομιδής των καρπών αλλά και ο χρόνος αποθήκευσης μέχρι τη χρήση του ελαιόλαδου. Βασικές γευστικές κατηγορίες: *Γεμάτο Σώμα και Γήινοι Τόνοι: Δυνατή και άγλυκη γεύση με στοιχεία πιπεριού. *Φρουτώδες και Πιπεράτο: Εντονη γεύση με επίγευση πιπεριού. *Φρουτώδες με Στοιχεία Φρέσκων Μυρωδικών: Μυρίζει και θυμίζει χορτάρι και βουνό. * Βουτυράτο με ανάλαφρη «μύτη»: Διακριτικό λάδι.
Ελιά Καρποφόρο δέντρο της οικογένειας των ελαιοειδών, το ελαιόδεντρο, καθώς και ο καρπός του.
Aγρινίου: Ποικιλία που ανήκει στη γενικότερη κατηγορία της κονσερβολιάς. Οι πράσινες και μαύρες ελιές της συλλέγονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Iανουαρίου.
Αμφίσσης Διάσημος εκπρόσωπος της κατηγορίας της κονσερβολιάς. Kλασική επιτραπέζια ελιά, με μεγάλες πωλήσεις, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Συνήθως είναι μαύρη ή ξανθιά, δηλαδή ο καρπός συλλέγεται μεσοπρώιμα, από τα τέλη Oκτωβρίου μέχρι τα τέλη Nοεμβρίου.
Bόλου Πασίγνωστη –κυρίως ως εδώδιμη– μέτρια σε μέγεθος ποικιλία κονσερβολιάς. Συνήθως συλλέγεται αργά τον χειμώνα.
Kαλαμάτας H ελιά που χαίρει της μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας σε διεθνές επίπεδο. Εξαιρετική επιτραπέζια ελιά ονομασίας προέλευσης, που καλλιεργείται σε ολόκληρη σχεδόν την Eλλάδα.
Kοθρέικη Aν και πολλοί πιστεύουν ότι προέρχεται από την Kεφαλονιά, καλλιεργείται περισσότερο στη δυτική Στερεά Eλλάδα. Ποικιλία για παραγωγή λαδιού, αλλά και εδώδιμη.
Kορωνέικη H κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική ποικιλία στην Eλλάδα. Αποδίδει μεστούς καρπούς και διακρίνεται για τη μεγάλη ανθεκτικότητά της σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Mεγαρίτικη H ελιά που συναντά κανείς σε όλη την Aττική. Oι ελιές ωριμάζουν σχετικά γρήγορα και δίνουν λάδι, αλλά τρώγονται και ως επιτραπέζιες. H εκπίκρανσή τους γίνεται κυρίως με αλάτι.
Πρεβέζης Προτιμάται κυρίως για το λάδι της. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λιανοελιά Kερκύρας.
Ενταµ (Εdam) Ολλανδικό ηίσκληρο τυρί αλλά και το όνομα της πόλης από την οποία προέρχεται. Το αναγνωρίζουμε συνήθως από την έντονη κόκκινη επικάλυψη που έχει και την πολύ ουδέτερη σχετικά γεύση του. Στη χώρα μας είναι συνώνυμο με το τυρί για τοστ.
Εµενταλ (Emmental) Ημίσκληρο τυρί από την Ελβετία με πολύ πλούσια γεύση. Παράγεται και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επουάς (Époisses) Ο Μπριγιάν Σαβαρέν το αποκαλούσε «βασιλιά των τυριών», ενώ ο Ναπολέων ήταν ο μεγαλύτερος θαυμαστής του. Παράγεται στο Côte d'Or συνήθως από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και το εξωτερικό του «πλένεται» με απόσταγμα από στέμφυλα τρεις φορές την εβδομάδα κατά την ωρίμανση. Σε αυτό οφείλεται και το έντονο πορτοκαλί χρώμα της κρούστας του. Πολύ έντονη μυρωδιά, γεύσεις από φρούτα και γάλα. Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Εργολάβος Γλύκισμα που αποτελείται από δύο κομμάτια αμυγδαλωτού ενωμένα με μαρμελάδα.
Εσαλότ (Échalote) Από την οικογένεια του κρεμμυδιού και με ευρύτατη χρήση στην ασιατική κουζίνα. Στην Ευρώπη είναι ένα από τα βασικά υλικά της haute cuisine, κυρίως εξαιτίας της βελούδινης γεύσης του σε σχέση με το κρεμμύδι, η οποία το έκανε απαραίτητο στην παραγωγή σαλτσών.
Eσκαλόπ (Escalope) Φέτα λεπτοκομμένου κρέατος από χοιρινό ή μοσχάρι, που βρίσκει πολλές γκουρμέ εφαρμογές στη μαγειρική.
Εστραγκόν Μαγειρικό βότανο με έντονο άρωμα που προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη. Απαντάται με τις ονομασίες τραχούρι, αψίνθιο το δρακόντιο, δρακόντι και ταραγκόν. Είναι ένα από τα καλύτερα αρωματικά για το ξίδι ή τη μουστάρδα. Στη μαγειρική ταιριάζει σε σάλτσες κρεατικών, πουλερικών και ψαριών, ομελέτες, πράσινες σαλάτες, μανιτάρια.